In gesprek met…Monique en Dorenda

Ik ben Monique de Willigen en al sinds mijn kindertijd gek van kleur, potloden en de “openheid” van kinderen. Na een lange loopbaan als secretaresse bij een expertisebureau en woningcorporatie besloot ik de potloden weer ter hand te nemen en mijn hart te volgen.
Be-Tekenpraktijk Kleurrijk-Kinderrijk is 5 jaar geleden opgericht nadat de 4 jarige opleiding voor kindertekentherapie (Creatieve Communicatie & Coaching) werd afgerond. Met een grote roze koffer trek ik er op uit richting de scholen om daar kinderen te begeleiden met behulp van de tekentaal; hierin is veel te ontdekken. De kinderen “praten” op papier en door het geven van de juiste opdrachten worden kwaliteiten en talenten zichtbaar en versterkt, om de dingen die we nog te leren hebben of ons overkomen, het hoofd te kunnen bieden. In een notendop breng ik naast dit werk ook wekelijks een bezoek aan een aantal ziekenhuizen om daar voor de kinderen te tekenen voor de Stichting Tekenen voor Kinderen en verzorg ik naschoolse be-tekenlessen. Tijdens de opleiding ontmoette ik Dorenda Fokker (tekenpraktijk Beeldende Ontmoeting) en wij hadden meteen een klik. Er ontstond een mooie vriendschap en wij zien elkaar regelmatig tijdens intervisie sessies om over ons mooie werk te sparren. Het kon dan ook niet uitblijven om samen te werken na een oproep van de Stichting Smiles om een leuke creatieve middag te verzorgen. Inmiddels is dat al 4 jaar geleden en doen we dit jaarlijks met heel veel plezier. Wat een dankbaar werk om die blije kindergezichten te zien wanneer ze iets bijzonders hebben gecreëerd. Tekenen om te be-tekenen is ons motto!
Met KLEURRIJKE groet,
Monique de Willigen
BeTekenpraktijk Kleurrijk-Kinderrijk
www.kleurrijk-kinderrijk.nl

Monique (L) en Dorenda (R)

Ik ben Dorenda Fokker en al mijn hele leven gek op tekenen, schilderen en lekker creatief bezig zijn. Hierdoor besloot ik na de middelbare school naar de kunstacademie te gaan. Ik vond het geweldig om mooie dingen te maken, maar miste het iets kunnen betekenen voor anderen. Ik besloot het roer om te gooien en ging rechten studeren. Ik heb vervolgens jarenlang gewerkt in de sociaal juridische sector waar ik verschillende migrantengroepen ondersteuning bood. Ik verdiepte mij steeds meer in de psychosociale ondersteuning van cliënten door interne cursussen, een trainersopleiding en de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Hierin spraken de expressiemethode en de lichaamsmethode mij enorm aan. Zo besloot ik uiteindelijk de opleiding ‘Genezend Tekenen’ te gaan volgen bij de Kolam in Zutphen. Hier kwamen uiteindelijk het creatief bezig zijn en het iets kunnen betekenen voor anderen samen! Na afronding van deze 4-jarige opleiding heb ik een aantal jaren gewerkt in mijn eigen praktijk in Hilversum en Baarn, Tekentherapiepraktijk Beeldende Ontmoeting, waar ik tekentherapie gaf aan kinderen en volwassenen. Tevens gaf ik wekelijks tekenatelier aan kinderen en verschillende cursussen voor kinderen en hun ouders. Het blijft steeds een wonder hoeveel informatie zichtbaar wordt in een tekening; een tekening zegt vaak zoveel meer dan enkel woorden. Het zelf of samen creëren van iets moois laat iets van jezelf zien, geeft voldoening en maakt je trots. Het maken van een tekening kan kracht geven, ruimte geven voor emoties, helend werken of troost bieden. Nu ik drie kleine meiden heb rondlopen thuis, heb ik mijn praktijk even op een laag pitje gezet, maar ik geef nog wel regelmatig workshops, bijvoorbeeld voor het Leger des Heils.

Het is alweer vier jaar geleden dat Nora en Lisa vroegen of ik een keer een creatieve workshop wilde geven voor hun stichting. Ik zei natuurlijk volmondig ja: wat een enthousiaste verhalen en wat een mooie doelgroep waarvoor zij werken! Ik vroeg Monique de Willigen, dierbare vriendin en collega tekentherapeut, mij te helpen. Samen gaven wij afgelopen zaterdag al de vierde creatieve workshop voor Stichting Smiles. Deze keer gingen we krachtdoosjes maken met een gezellige groep van tien kinderen. Na het verhaal had iedereen al wel een idee wat hij/zij in het doosje zou willen stoppen: iets wat ze heel mooi vinden, waar ze altijd blij van worden of wat ze leuk vinden om te doen. Wat een prachtige doosjes ontstonden er vol met knip en plak werkstukjes en tekeningen. En ook voor in het krachtdoosje bouwden ze aan bijzondere schatten: een zelfgemaakt boekje van verschillende soorten papier, een fotolijstje, een wolfje van watten gemaakt of sushi van vilt. Met veel trots toonden de kinderen hun kunstwerkjes tijdens de expositie voor ouders, broertjes en zusjes. Het was een gezellige, mooie en inspirerende middag!