Een interview met…Suzanne Bakker

Velen van jullie kennen haar wel van verschillende Smiles activiteiten door de jaren heen. Altijd als er iets met voetballen te doen is, dan is Suzanne Bakker erbij.
Vandaag leren we Suzanne wat beter kennen.

Hoi Suzanne. Volgens mij gaan jij en Smiles al heel wat jaartjes terug. Weet jij nog de eerste activiteit die je met Smiles hebt gedaan?

“Dat was de sportdag van een Samen Smiles project. Die was bij SV de Meer in Amsterdam.”

Dat was op 19 november 2009! We waren meteen gek op jouw enthousiasme en instelling, dat iedereen mee kan doen. Volgens mij hebben we sindsdien ieder jaar wel iets gedaan samen.

“Volgens mij ook. Ik ben sowieso in Amersfoort geweest bij een hotel, we zijn twee keer in Amsterdam geweest bij Only Friends, en toen bij Phonak op het parkeerterrein.

Ik vind als trainer inderdaad dat iedereen moet kunnen meedoen. Sport is niet altijd het doel, maar soms het middel om bijvoorbeeld te laten zien dat iedereen mee moet kunnen doen. Maar ook sport als middel om obesitas tegen te gaan of om te leren omgaan met tegenslag. Sporten is voor heel veel dingen goed.”

Je hebt ons ook in contact gebracht met andere super voetballers, zoals Rocky Hehakija. Hoe kom je aan zo’n fantastische groep mensen om je heen?

“Na mijn opleiding heb ik in Utrecht gewerkt, daarna in Amsterdam en in Rotterdam. Dan bouw je wel een goed netwerk op. En het vrouwenvoetbalwereldje is niet zo groot, dus dan leer je elkaar wel kennen.”

Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Is er in het vrouwenvoetbal minder rivaliteit dan bij de mannen?

“We gaan het zien! Dit jaar is het voor het eerst dat er een vrouwenvoetbalwedstrijd gaat plaatsvinden tussen de beloften van Ajax en Feyenoord. Het is wel zo dat bij het vrouwenvoetbal minder vervelende dingen gebeuren. Je kunt je kind gemakkelijker meenemen naar een wedstrijd bij de vrouwen. De sfeer is ook altijd erg gezellig.”

Merk je ook dat vrouwenvoetbal populairder aan het worden is?

“Ja, wel al een paar jaar. Er zijn wel echt meer jonge meiden die op voetbal willen of die voetballen op pleintjes. Ook is de leeftijd waarop ze beginnen lager, die ligt nu op zo’n 9 jaar in plaats van op 12 jaar.

Dat is natuurlijk ook echt mijn visie en missie: een impuls geven aan meisjes- en vrouwenvoetbal.”

Wat vind je eigenlijk het leukste aan werken met Smiles?

“Na iedere activiteit kom ik met een big smile thuis. Vooral doordat je die kinderen ziet stralen.”

Zijn er ook dingen die je minder leuk vindt bij Smiles?

“Nee, eigenlijk niet.”

Heb je zelf eigenlijk nog ideeën voor activiteiten met Smiles?

“Nou, ik heb mijn diploma als trainer tafeltennis. Dat kan ook iedereen doen!”

O, leuk! Daar moeten we snel iets mee doen.
Je bent net na 3 seizoenen gestopt als combinatiefunctionaris (meiden)voetbal bij Rotterdam Sportsupport. Wil je iets vertellen over wat voor functie dat was?

“Dat was om kinderen/meiden te stimuleren om te gaan voetballen. Dan gaf ik clinics tijdens schoollessen, dan kregen ze een briefje mee voor een gratis proeftraining bij een voetbalvereniging in de buurt. Dan was ik daar ook altijd bij als bekend gezicht voor de kinderen. Dan gingen we kijken of we ervoor konden zorgen dat die meiden zich gingen inschrijven om op voetbal te gaan en ook hoe we ze zo lang mogelijk op voetbal konden houden. En ik trainde ook andere trainers, zodat speelsters nog meer plezier in hun trainingen hebben. Ik ben gestopt omdat ik nu fulltime voor Ajax werk.”

Ja, dat is toch wel heel erg tof! Je bent trainer/coach talententeam bij AFC Ajax. Hoe is dat zo gekomen?

Dit is nu mijn 2e jaar bij Ajax, nu dus full time. Het talententeam voor meisjes gaat nu het 2e seizoen in. Een erg goede ontwikkeling. Ik kende de voormalig hoofdtrainer van de Ajax vrouwen en die vertelde dat er een talententeam voor meisjes kwam. Toen heb ik een paar gesprekken gehad en ben ik het geworden.

Heb je advies voor kinderen die voetballen bij een club wel eens zouden willen uitproberen maar misschien niet zo goed durven?

“Als je wilt voetballen, ga dan eens naar een proeftraining. Probeer het gewoon uit! Als het niet meteen lukt, gewoon blijven proberen.
Weet je, vroeger was er ook geen vrouwenvoetbal, moet je nu eens kijken.“

Wil je nog iets leuks over jezelf vertellen?

“Misschien dat ik in het Nederlands zaalteam heb gespeeld? En ik heb een hondje: ze heet Daisy, een cocker spaniel. In oktober wordt ze alweer 14 jaar. Vroeger kon ze heel veel trucjes, dan ging ze ook nog met me mee hardlopen. Te gek eigenlijk dat ze dat kon, met die korte pootjes. Maar daar is ze nu een beetje te oud voor.”