Een interview met…Saskia Ezendam

In het zonnetje: trouwe vrijwilliger Saskia Ezendam

Je bent al heel lang vrijwilliger bij Stichting Smiles. Hoe is dat zo gekomen, weet je dat nog?

“Mijn ouders wonen vlakbij jou (Nora) en ik zag het logo op je auto. Toen heb ik het eens opgezocht en dacht ‘wat leuk!’ Ik heb een email gestuurd of ik ergens mee kon helpen en toen ben ik vrijwilliger geworden.”

Volgens mij is dat al meer dan 10 jaar geleden! Wat vind je het leukste aan vw zijn bij Smiles?

“Jullie. Samen met jullie en anderen een mooie dag neerzetten voor de kinderen. Kinderen zien genieten en al die blije gezichten. Daar doe ik het voor.”

Zijn er ook dingen die je niet zo leuk vindt?

“Nee, niks. Het is altijd een feestje. Zelfs als het slecht weer is dan is het nog leuk.”

Je doet best veel vrijwilligerswerk. Waarom eigenlijk?

“Om dezelfde reden als bij Smiles: ik vind het leuk om andere mensen blij te maken. In de gehandicaptenzorg, waar ik werk, is er veel tijdsdruk en moet je heel veel. Met vrijwilligerswerk heb ik veel meer vrijheid.

Naast Smiles heb ik ook jarenlang ander vrijwilligerswerk gedaan, zoals begeleide vakanties voor jongeren met een beperking. Dat is echt tof want die jongeren kunnen zonder begeleiding dus niet met vakantie omdat ze veel zorg nodig hebben en niet alleen op pad kunnen. In principe kan iedereen mee als begeleider op die vakanties, als je maar enthousiast bent en ervoor open staat om dingen te leren.”

Voor je werk ga je nu met kinderen werken in het onderwijs.

“Klopt. Voorheen werkte ik meer met jongeren en volwassenen met een beperking in de zorg maar nu ga ik dus met kinderen werken op school. Daar heb ik heel veel zin in. Ik vind het leuk hoe ontwikkelingsgericht deze nieuwe baan is. Ik ga kinderen echt verder helpen in hun leven en ze helpen hun talenten te ontdekken en ontwikkelen.”

Wat vind je nog meer leuk om te doen?

“Dansen, uit eten met vriendinnetjes, naar het theater, zwemmen. Lekker naar het strand en wandelen. Ik hou niet van stilzitten, hahaha.”

Heb je advies voor mensen die erover denken om vrijwilligerswerk te gaan doen maar die twijfelen?

“Ja, je moet misschien even een drempel over maar je moet het gewoon eens doen en dan zul je zien hoe leuk het is. Dan wil je nooit meer iets anders.

Je kunt bijvoorbeeld eens kijken in een vrijwilligersbank, zoals die van Versa. Daar staan ook dingen in die maar af en toe zijn, of eenmalig. Dan zit je er dus niet meteen aan vast.”

Kan iedereen vrijwilliger worden?

“Ja hoor! Als je maar enthousiast bent en voldoende aandacht hebt voor anderen. En je kan alles leren!”

Wil je nog iets vertellen aan de lezers?

“Ik vind het altijd heel erg leuk om op pad te gaan met Smiles en leuk om de kinderen weer te zien, om ze uit te dagen. Ik ben altijd blij als ik weer met Smiles aan de slag mag. Ik zie jullie weer bij de fotografieworkshop!”

Nou, lezers. Jullie zullen wel begrijpen waarom we deze enthousiasteling in het zonnetje willen zetten. Saskia betekent enorm veel voor ons en voor Stichting Smiles. Zij maakt inderdaad overal een feestje van.

Wil je zelf ook vrijwilligerswerk doen maar twijfel je nog? Laat je inspireren door Saskia en probeer het gewoon eens uit!