Een interview met… Lotte en Femke

De zussen Lotte en Femke komen al zo’n 7 jaar naar activiteiten van Stichting Smiles. De eerste keer was bij de theatervoorstelling van Woezel en Pip, in 2013. Ze waren toen 6 en 3 jaar oud. Tot onze grote blijdschap komen Lotte en Femke zo’n beetje naar elke Smiles activiteit. Ze zijn inmiddels 13 en 9 jaar oud. We zijn altijd heeeeel blij om ze te zien, het zijn echte lieverdjes en hele mooie meiden. En hun ouders zijn ook heel lief en fijn om mee te kletsen.
We stellen deze dames graag aan jullie voor!

Lotte, vertel eens iets over jezelf aan de lezers van de nieuwsbrief.
“Ik ben Lotte, ik ben 13 jaar. Ik ben dus doof en ben twee keer geopereerd, toen ik 2 jaar was en toen ik 5 jaar was. De ene keer aan mijn ene oor en de andere keer aan mijn andere oor. De eerste keer lag ik 3 dagen in het ziekenhuis met een heel dik verband op mijn hoofd. De tweede keer gelukkig maar 1 dag.”

Lotte en Femke dragen allebei 2 CI’s. Hun moeder weet eigenlijk niet zo goed hoe het komt dat ze allebei doof geboren zijn. “Het maakt voor ons niet uit waarom het is. We hebben een paar tests gedaan vroeger, maar het is gewoon zo en niet zo interessant om uit te zoeken waarom. Ze laten zich er niet door tegenhouden!”

Dat klopt. De meiden zitten allebei op dansles en aan de video’s te zien zijn ze allebei super goed! Ook zitten ze nu op zelfverdediging.

Femke, hebben jullie er wel eens last van dat je CI’s draagt? Bijvoorbeeld op school, of tijdens dansles?
“Nee, eigenlijk niet. Ik kijk gewoon naar de andere meiden, wat die doen, en dan doe ik het na. Als ik iets niet goed kan verstaan dan vraag ik of ze het nog een keer willen zeggen.”
“Mijn vriendinnen weten wel dat ik soms vraag of ze het nog een keer willen zeggen,” zegt Lotte. “Dat vinden ze heel normaal.”

Femke vertelt dat ze thuis is geboren en toen ze 10 maanden oud was in een keer aan beide kanten is geopereerd. Ze lag ook 3 dagen in het ziekenhuis met een dik verband, maar dat herinnert ze zich natuurlijk niet meer.

Wel zegt ze: “Lotte wordt op school wel gepest omdat ze doof is. Dat vind ik niet leuk.” Lotte is er best verdrietig van. “Het komt ook wel door iets anders, maar dat was een beetje mijn eigen schuld. Ik hoop dat het snel overgaat. Ik ga havo doen en daar wil ik vooral mijn ouders echt voor bedanken.”

Met die meiden komt het wel goed. Het is natuurlijk helemaal niet leuk om gepest te worden om je beperking! Dat moet echt stoppen! Maar Lotte en Femke zijn allebei heel slim en getalenteerd. Ze laten zich niet tegenhouden. “Als je gepest wordt dan moet je dat vertellen aan volwassenen, zoals je ouders of de leraar,” zegt Lotte. “En als je iets niet goed kunt verstaan, dan moet je dat ook gewoon zeggen!” Goede tips, bedankt meiden.
Hopelijk mogen we jullie nog heel wat jaren knuffels en glimlachen geven.