Stichting Smiles

Een interview met…. filmmaker en fotografe Floortje Mols

Samen met Floortje Mols heeft Stichting Smiles al twee keer eerder een workshop fotografie georganiseerd. Het was super leuk en de kinderen hebben heel veel geleerd van Floortje. In oktober gaan we weer een workshop geven, deze keer over architectuur. Er zijn 20 kinderen die erbij mogen zijn. De workshop zat supersnel vol!

Deze keer leren we Floortje beter kennen.

  1. Floortje, weet je nog hoe je met Stichting Smiles in contact bent gekomen?

Daar moet ik even goed over nadenken! Het is alweer even geleden. Jullie zochten iemand voor workshops fotografie. Iemand anders die jullie kenden had geen ervaring met workshops voor kinderen en die heeft mij toen aangeraden!

Gelukkig heb ik een goed netwerk van andere fotografen en filmmakers. Dat is heel fijn want dan kun je elkaar helpen met opdrachten. Zo ben ik met jullie in contact gekomen!

  1. Hoe ben je eigenlijk fotograaf en filmmaker geworden?

Zolang ik me kan herinneren ben ik al met fotografie bezig. Tijdens mijn eerste opleiding, theatervormgeving in combinatie met sociaal cultureel werk, vroegen ze altijd of ik foto’s wilde maken. Schijnbaar stond ik toen al bekend als fotograaf, haha.

Tijdens mijn eerste stage van die opleiding hielp ik mee met de vormgeving en de techniek bij een theatervoorstelling voor kinderen met een beperking. Toen zag ik voor het eerst wat de rol van een regisseuse inhield en dat fascineerde mij wel meteen. Zij was alleen best gestrest, druk en vaak onaardig tegen te kinderen en toen zei de man van de techniek ineens tegen mij: “Volgens mij kun jij dat veel beter!”

Toen ben ik me er meer in gaan verdiepen, want het leek mij heel leuk om te regisseren! Maar niet theater, ik ben meer van de film. Ik ben toen een film gaan maken met het thema ‘de tijd’ en nog een andere film over een verdwaald konijn en daarmee aangenomen op de filmacademie in Utrecht.

Fotograaf ben ik eigenlijk geworden in Afrika. Ik mocht mee met een project om te regisseren en een korte film te maken. We zaten daar vijf weken en hadden allemaal mooie camera’s mee. Ik wist toen nog niet hoe een spiegelreflexcamera werkte, maar met uitleg van de cameraman die mee was, en omdat hij zei dat ik het gewoon maar moest gaan doen, kreeg ik de smaak te pakken. Ik heb heel veel mooie foto’s kunnen maken! Met die foto’s heb ik later nog drie keer mogen exposeren en ze zijn nog steeds te koop via mijn website.

  1. Wat vind je leuk aan fotograaf zijn en wat vind je minder leuk?

Ik vind het leuk om een uniek beeld te vangen, een bijzonder moment vast te leggen. Met 1 foto kun je heel verhaal vertellen. Dat is ook de kunst van een goede foto. Ik vind het ook mooi als mensen bij het kijken naar een foto iets voelen, een emotie hebben. Je kunt ook mooie herinneringen vastleggen met een foto.

Wat ik niet zo leuk vind is nabewerken van foto’s en het monteren van film. Dat is best saai, vind ik dan, en het is moeilijk om te snijden in je eigen werk. In het begin ben je misschien best onzeker en maak je veel te veel foto’s. Daar moet je dan later allemaal weer doorheen om een selectie te maken.

Tegenwoordig is het met de digitale camera ook veel te gemakkelijk om te veel foto’s te maken. Het is wel handig om anderen naar je werk te laten kijken en te helpen beslissen wat de beste foto’s zijn, die mensen kijken met een andere blik.

  1. Fotografeer je veel verschillende dingen?

Jazeker! In opdracht doe ik bijvoorbeeld theaterfotografie, familiefoto’s, portretten, zelfs interieur. Dan help ik ook met de styling. En af en toe bruiloften; dat doe ik nu samen met iemand anders zodat ik geen belangrijke momenten mis. Ik hou van oude gebouwen en bijzondere plekken in de natuur fotograferen voor mezelf maar vooral van mensen en portretten.

Steeds meer mensen gaan fotograferen. Dat is wel eens lastig, omdat sommige mensen niet zien wat een professionele fotograaf kan toevoegen. Maar dat is heel veel! Ik maak meer films in opdracht dan foto’s.

Ik fotografeer veel voor mezelf, ik blijf mezelf ontwikkelen. En op reis zie je de mooiste dingen en krijg je vaak veel inspiratie.

  1. Denk je dat iedereen professioneel fotograaf kan worden?

Jawel. Iedereen kan het wel leren, maar je moet er echt affiniteit mee hebben!

Je moet de innerlijke drang hebben: “Ik moet dit vastleggen! Ik moet deze foto maken!”

Je moet heel veel oefenen, veel blijven doen. Goed letten op het licht, waar de zon vandaan komt. Het is juist beter als het niet te zonnig is maar een beetje bewolkt. Ander krijg je van die harde schaduwen. Het is handig als je een eigen camera hebt om mee te oefenen.

  1. Wat vind je leuk aan de activiteiten samen met Smiles?

Ik vind het super leuk dat iedereen kan meedoen, dat Smiles speciaal activiteiten doet voor kinderen waarvoor het soms lastig is om mee te doen en zorgt voor de juiste aanpassingen.

Het voelt als een warm bad en het is zo leuk dat iedereen zoveel plezier heeft!

Wat ik leuk vindt aan het geven van deze workshop is dat heel veel dingen samenkomen. Het creatieve van een workshop en samenwerken met kinderen. daarom vind ik het leuk om dit te doen!

  1. Werk je vaak met kinderen?

Ja. Ik heb voor Beeld & Geluid gewerkt in Hilversum, daar heb ik workshops gegeven over films en series aan kinderen. In Nijmegen over archeologie en nu in het Mondriaanhuis als museumdocent aan middelbare scholen en basisscholen en ik werk met kinderen voor film en televisie als regisseur.

Ik ben trouwens afgestudeerd met een poëtische kinderfilm “De Zee en het Meisje”. Die daarna o.a. gedraaid heeft op het Nederlands film festival en op CineKid. Dus ik vind het het allerleukste om met kinderen te werken!

Mochten jullie het leuk vinden om de film te zien dan hierbij de link, de film duurt 12min en is ook leuk voor volwassenen:

Fictie kinderfilm – De Zee en het Meisje:

https://vimeo.com/83994384

Wachtwoord: HKUafstudeerfilmFlowFilm

  1. Vertel eens iets over de komende workshop.

Het wordt heel erg leuk want het is in Amersfoort, mijn eigen stad. Ik ken veel leuke steegjes en mooie gebouwen! De workshop gaat namelijk over architectuur, hoe je op de beste manier gebouwen in beeld brengt, in combinatie met een stadswandeling. Dus het wordt heel gaaf! Er zijn oude gebouwen, een middeleeuwse stadsmuur, maar ook veel moderne gebouwen. Echt een mooie combinatie!

 

 

 

 

 

 

Stichting Smiles

Karel Doormanlaan 131
1215 NM, Hilversum

035 - 628 86 86
info@stichtingsmiles.nl
IBAN: NL77RABO0152363165

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Met veel dank aan al onze sponsors, met name:

 

doofnl_logo_2015_Klein

 
 

Printweb Logo

Rabobank

HelloDialog