Een interview met… Colette Dokter

Colette Dokter komt regelmatig tolken bij activiteiten van Stichting Smiles.
Ze is altijd enthousiast en houdt echt van aanpakken. Heerlijk!
We vroeg haar wat dingen over haar vak.

Colette, waarom ben je tolk geworden?
Ik ben tolk geworden omdat ik het heel fijn vind om met mensen te werken, ik houd van afwisseling en omdat ik gebarentaal prachtig vind. Pas op latere leeftijd ben ik de tolkopleiding gaan doen. Ik was klaar voor een verandering, heb goed nagedacht over wat er echt bij me zou passen en ben toen de uitdaging aangegaan om weer terug naar school te gaan. Pittige tijd tijdens die studie, maar nu de moeite dubbel en dwars waard!

Wat vind je leuk aan tolk zijn en wat is minder leuk?
Ik heb het allerleukste werk van de wereld. Ik kom op heel veel verschillende plekken en in aanraking met heel veel verschillende mensen. Elke dag is anders en opnieuw een uitdaging. Daarnaast is het ook prachtig om mee te werken aan communicatie tussen mensen en/of kinderen, die elkaar anders misschien niet kunnen begrijpen.
Minder leuk is misschien dat je als tolk soms ook alleen bent in je beroep. Je werkt niet vaak samen met collega’s en mist daardoor wel eens de gezellige kletspraatjes bij de koffie.

Tolk je veel verschillende dingen?
Ja, ik tolk veel verschillende dingen. Dit is een bewuste keuze. De afwisseling houdt het heel leuk en uitdagend. Ook wel spannend soms, als ik bijvoorbeeld niet precies weet waar ik terecht kom of degene niet ken voor wie ik moet tolken. Soms zijn het ook niet van die heel leuke gesprekken die ik moet tolken, maar dat hoort er ook bij.

Tolk je eigenlijk veel voor kinderen?
Eerlijk gezegd tolk ik niet zo veel voor kinderen. Dit komt doordat ik vooral veel afwisselende opdrachten aanneem en dus niet bijvoorbeeld elke week 1 of 2 dagen vast in het onderwijs tolk.

Wat vind je leuk aan tolken voor kinderen en tolken voor Smiles?
Juist omdat ik niet zo veel voor kinderen tolk, is tolken voor Smiles voor mij superleuk. Kinderen zijn vaak heel enthousiast en puur en al helemaal de kids bij Smiles. Ze komen altijd voor iets leuks bij de Smiles dagen en zijn dus hartstikke vrolijk en enthousiast en die vrolijkheid werkt behoorlijk aanstekelijk. Daarnaast vind ik het ook geweldig om samen te werken met zo’n enthousiast team. Om met Nora, Lisa, de vrijwilligers, de andere tolken en iedereen samen de handen uit te mouwen te steken en de kids een onvergetelijke dag te bezorgen, is elke keer weer een topervaring en de kers op de tolkentaart!