Samen Smiles XIII – 2013

• Apr 18

Begin: April 18, 2013 @ 9:00

Eind: April 22, 2013 @ 15:00

Op 18 en 22 april hebben wij ons 13de Samen Smiles Integratie Project georganiseerd.
Aan dit project deden 2 klassen van de speciale school Visio Amsterdam en 1 reguliere groep 8 van de Bos en Vaart school uit Haarlem mee.

Al enige tijd wilden wij dit project heel graag met blinde en slechtziende kinderen doen in combinatie met ziende kinderen. Gelukkig was Visio Amsterdam heel enthousiast over dit project.

Op de eerste dag van het project: de LESDAG, maakten de kinderen kennis met elkaar.
De 15 kinderen van Visio Amsterdam gingen op bezoek in Haarlem. We begonnen de dag met een spelletje “Wat hebben wij gemeen?”. In de gymzaal stonden alle kinderen op een rij. Als wij een stelling opnoemde, zoals “Rekenen is mijn favoriete vak”,
dan stapten de kinderen naar voren die het ermee eens waren. Wij constateerden dan hoeveel kinderen dit vonden. Het bleek dus WAT de kinderen gemeen hadden, en dat ze behoorlijk VEEL gemeen hadden. Dit zorgde ook nog voor voldoende gespreksstof later op de dag.

We verdeelden de kinderen in 3 gemixte groepen. Ze konden eerst even met elkaar kletsen, zich aan elkaar voorstellen en wat vragen stellen, bijvoorbeeld over slecht kunnen zien. Vervolgens begon het programma. We hadden drie onderdelen bedacht:
1) een speciale taktiele les, met wat inlevingsspelletjes
(met blinddoeken en afgeplakte brillen op) en informatie over braille;
2) een muziekles van een super enthousiaste djembee speler;
3) een rondleiding door de school.

Aan het einde van de lesdag bleek dat de kinderen het erg naar hun zin hadden gehad. De kinderen van Visio Amsterdam werden uitgezwaaid en iedereen keek uit naar de sportdag.

SPORTDAG
Op 22 april hadden wij een sportdag georganiseerd voor alle kids. In gemixte teams gingen ze alle opgezette onderdelen langs:
een opblaasbare stormbaan, samenspelen zoals een loopski/skippyslang/vliegend tapijt, maar ook een estafette en een parcours.
Het weer was ontzettend lekker er we genoten ondertussen van het zonnetje. De kinderen werkten heel goed samen, hielpen elkaar en lieten elkaar hun sterke kanten zien. Als ze minder goed waren in iets werd dat ook uitgesproken en geaccepteerd.
We merkten dat de communicatie heel open was, en het wederzijdse begrip was hierdoor heel vanzelfsprekend.

Na afloop van de sportdag vroegen wij nog wat feedback van de kinderen, en wat ons het meest is bijgebleven is een jongen van Visio Amsterdam die vertelde dat hij zich na vandaag eigenlijk helemaal niet zo anders voelde dan ziende kinderen.
PRACHTIG! Dat is waar wij het voor doen!

Wat zijn we trots op alle kids, die zich hebben opengesteld voor andere kinderen. Ze hebben ontzettend goed samen gewerkt en samen veel plezier gemaakt.
Bedankt aan de enthousiaste leerkrachten van zowel Visio Amsterdam als Bos & Vaart, en de hulpouders van Bos & Vaart.

Bedankt aan Menso van Sportpark De Eendracht voor het gratis beschikbaar stellen van de sportfaciliteiten, De Springer voor de scherpe prijs voor de stormbaan en spellen, en AmsterdamSportprijzen.nl voor de snelle en mooie medailles!

Daarnaast willen wij al onze sponsors en donateurs bedanken voor het mede mogelijk maken van zo’n groot, omvangrijk project.
Met speciale dank aan TESA.